Kervelsoep

Dit recept komt integraal van Jeroen zijn recepten, want ik had geen zin om ze zelf te schrijven.

Ik heb de verse kervel in de tweede versie vervangen door diepvries kervel en dat werkt evengoed. En de patat die liet ik eruit. Ik vind dat maar niets in soep, maar dat is dan weer ieder zijn smaak.
De soep viel hier enorm in de smaak. En ik kreeg nostalgie door de Oxo…

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 3 l kippen- of groentebouillon
  • 2 witte pensen (witte worst)
  • 200 g verse kervel
  • 2 grote uien
  • 2 stammen preien
  • 4 aardappelen (vastkokend)
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • peterseliestelen (optioneel)
  • een scheutje Oxo (vloeibaar vleesextract)
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  1. Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon, of maak verse bouillon.
  2. Pel de uien en snij ze middendoor. Maak een reeks horizontale en verticale insnijdingen en snipper de uien vervolgens in zeer fijne stukjes. (brunoise)
    TIP: Een scherp aardappelmesje is handig om de insnijdingen in de uien te maken. Met een groot koksmes hak je de uien nadien in kleine stukjes.
  3. Snij het donkerste loof van de prei en snij de stammen vervolgens overlangs in twee. Spoel de groente onder stromend water, zodat er geen zand of aarde tussen de bladeren achterblijft.
    TIP: Het donkerste loof van de prei gebruikt Jeroen niet. Je kan het groen wel gebruiken als smaakmaker voor een verse ketel bouillon.
  4. Snij de halve preistammen eerst in stukken van zo’n 8 cm lang en vervolgens in fijne reepjes. Tenslotte snij je de hoop reepjes in zeer fijne blokjes. (brunoise)
  5. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
  6. Stoof de snippers ui in de boter. Roer regelmatig en laat ze enkele minuten garen tot ze glazig zijn.
  7. Voeg de fijne stukjes bleke prei toe en stoof ze mee. Roer regelmatig en zet het vuur na een paar minuten zachter.
  8. Verzamel de takjes tijm, de laurierblaadjes en (indien mogelijk) wat peterseliestelen.
  9. Neem een eindje keukentouw en bind de kruiden tot een stevige kruidentuil. Doe het ‘bouquet garni’ in de pot met gestoofde groenten.
  10. Schenk de bouillon bij de groenten en laat de soep 10 minuten sudderen op een matig tot zacht vuur.
  11. Schil intussen de vastkokende aardappelen. Snij elke patat eerst in schijfjes van zo’n halve centimeter dik. Snij de knollen daarna in dunne frietjes en tenslotte in kleine blokjes.
  12. Laat de blokjes aardappel niet verkleuren, dus voeg ze meteen toe aan de pot soep.
  13. Verwijder het vlies dat rond de witte pensen zit.
  14. Snij de worsten in de lengte in plakken van zo’n halve centimeter dik. Snij de langwerpige plakjes vlees vervolgens in reepjes en tenslotte in kleine blokjes.
  15. Strooi de blokjes vlees in de sudderende soep. Proef het brouwsel en breng de soep op smaak met een klein scheutje OXO (vloeibaar vleesextract) en wat peper van de molen. Proef opnieuw en beslis of er nog extra zout bij moet.
  16. Spoel de flinke portie kervel en laat het delicate groen uitlekken. Hak de blaadjes en de zachte steeltjes fijn met een scherp koksmes.
  17. Doe de snippers kervel in de pot soep en roer. Laat de soep nog een paar minuten sudderen en dan is ze al schepklaar.

shot_1430475886293

Bron: Dagelijkse kost

Advertenties

  1. Ik lust ook geen aardappelen in soep 🙂

  2. Patrick

    Ik gebruik altijd aardappelen in mijn soep, de patat geeft een goede binding en smaakt overheerlijk, ik vind deze nog altijd het beste aardprodukt.
    Voor binding kan je ook pasta gebruiken die dan ook nog eens een goede smaak geeft en geen overbodige luxe is in de winter.
    Ps. Voor mij bestaan er geen aparte seizoenen, soep is een dag dagelijks vereiste, het hele jaar door.

    Groetjes Patrick.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: