Leftover sushi

Oftewel restjes sushi, maar dan wel van zalmcarpaccio en kreeft. Heerlijk. De sleutel voor heerlijke sushi is natuurlijk de oververse vis, die haal ik altijd bij Vanzegbroeck in Heverlee. En het andere, de rijst.

De rijst is makkelijk te maken, het basisrecept hiervoor haal ik uit “Sushi kookstudio” en staat op pagina 18.

Ingredienten voor ongeveer 30 sushi stuks:

  • 500g sushirijst
  • 750ml koud water
  • 1 konbuvel van zo’n 3×4 cm

Spoelen en polijsten:

Strooi de rijst in een kom en schenk er zoveel water bij dat de rijst onderstaat. Spoel de rijst de eerste keer zonder te roeren.

Zet de rijst voor het polijsten opnieuw onder water en wrijf met je handen in cirkelvormige bewegingen over de rijst.

Giet de rijst af zodra het water twee keer zo helder is als bij de eerste keer spoelen.

Spoel de rijst tenslotte een laatste keer, weer zonder te roeren. Giet hem af en laat hem ongeveer 10min rusten in een bamboezeef.

Koken en op smaak brengen:

Schep de gespoelde rijst in een pan. Voeg het konbuvel en water toe. Leg het deksel op de pan en haal het er tijdens het koken niet af. Draai het vuur lager zodra het water kookt. Haal de pan van het vuur wanneer er geen water meer aan de oppervlakte is. Leg een theedoek tussen de pan en het deksel om de condens op te nemen en laat de pan 15min zo staan.

Voor de smaak maker (sushi-su) heb je nodig:

  • 100ml rijstazijn
  • 40g suiker
  • 10g zout

Verwarm voor de smaakmaker in een steelpan de rijstazijn op laag vuur. Strooi het zout en vervolgens de suiker erbij en roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel eerst helemaal afkoelen voordat je het door de rijst roert.

Verwijder het konbuvel en kiep de gekookte rijst in een porseleinen schaal. Spreid de rijst uit met een houten spatel en schenk scheutje voor scheutje en voorzichtig roerend de suhi-su erbij.

Laat de rijst afkoelen. Bedek de rijst zodra hij op kamertemperatuur is met een vochtige theedoek.
Zet sushirijst nooit in de koelkast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: