Ons kerstmenu:
- hapjes gemaakt door onze oudste dochter: zalm/bladerdeeg rolletjes, kaasstrengels en toastjes met foi gras en grof zout
- voorgerecht: coquilles met spek-rozijnendressing
- hoofdgerecht: kabeljauw met mosterd-sojasaus
- dessert: mandarijncurdtaart
Hapjes: zalmrolletjes
Onze dochter heeft denk ik ook zo’n beetje een kookvirus te pakken! Ze heeft onze hapjes voor het kerstdiner verzorgd. De zalmrolletjes komen uit Zonnestraal Kerst van 2013 en staan op pagina 13.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een rol bladerdeeg open en verdeel er gerookte zalm over. Rol het daarna stevig op. Snij het rolletje in plakjes van zo’n halve centimeter. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze et losgeklopt eigeel en bak ze ongeveer 10min of tot ze goudbruin zijn.
Voorgerecht: coquilles met spek-rozijnendressing
Dit receptje komt uit de Foodies van december 2012 en staat op pagina 56.
Voor 4 personen:
- 3el olijfolie
- zout en peper
- 50g bietensla
- 50g rozijnen
- 100g spekblokjes
- sap van 1/2 citroen
- 8 coquilles
- 2el boter
- nootmuskaat
Was de bietensla en schud goed droog.
Wel de rozijnen ca 15min in lauw water. Bak de spekblokjes in een drige pan goudbruin. Blus af met het citroensap en 3el olijfolie. Giet de rozijnen af en meng ze door de spekdressing. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de coquilles schoon, dep ze droog en bestrooi met peper en zout. Verhit de boter in een koekepan en bak de coquilles zo’n 2min aan elke kant.
Verdeel de coquilles over de borden, schep er de dressing over. Werk af met de bietensla en wat geraspte nootmuskaat.
Hoofdgerecht: kabeljauw met mosterd-sojasaus
Dat had ik al eens gemaakt en dat vind je hier.
Dessert: mandarijncurdtaart
Het originele recept is met appelsien, maar ik paste dit aan naar mandarijnen omdat ik die smaak net iets delicater vind. En dat recept vind je dus hier.