Sinaasappelcurdtaart

’t Is appelsienentijd bij ons… Maar in dit recept heb ik de appelsienen omgewisseld met mandarijnen. Leek me lekker en een ietsje zoeter en ook omdat de goede man op 6 december een krat vol mandarijntjes zou brengen… enkele weken te laat want die man was ze vergeten in Spanje!

Ook dit recept komt uit Foodies van december 2013 en staat op pagina 24.
De ingredienten zijn voor ongeveer 12 stukken.

  • 250g bloem
  • 200g + een beetje boter
  • 250g suiker
  • 6 eieren
  • een beetje zout
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 2el maizena
  • 250ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • chocoladekrullen om te garneren

Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe 100g boter, 100g suiker, 2 eieren en een snufje zout in het kuiltje en meng goed. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed het deeg kort tot een soepele bal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat bet ca. 30min rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor, hetelucht 175°C. Rol het deeg uit tot een ronde plak. Bekleed een met boter ingevette taartvorm met het deeg. Snij eventueel het overtollige deeg af. Bekleed het deeg met bakpapier en vul met bakbonen. Laat het ongeveer 20min rusten in de frigo en bak het daarna blind in de oven (+-25 min). Laat de bodem afkoelen.
Week de gelatine in koud water.
Een goede uitleg voor het blind bakken kan je vinden op de bbc site bij het british bake off recept van hun tarte au citron. Ook nog een om te bakken volgend jaar…
Maar ok terug naar het Foodies recept. Was 2 appelsienen, wrijf ze droog en rasp de zest van 1 van de appelsienen. Ik nam dus mandarijnen en rekende er een tweetal per appelsien. Pers het sap uit alle appelsienen en de citroen. Smelt 100g boter. Kluts 4 eieren met 150g suiker en de maizena. Doe de eieren met de gesmolten boter, de zest en het sap van appelsienen en citroen in een pan. Breng het geheel al roerend aan de kook. Roer ook goed in de hoeken van de pan. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door het mengsel. Laat ca. 20min afkoelen.
Schenk het lauwwarme mengsel op de deegbodem en laat verder afkoelen. Zet het daarna in de frigo voor minstens 3 uur.
Klop de slagroom met vanillesuiker stijf en verdeel over de taart. Je kan het afwerken met appelsienschil – en chocoladekrullen.
Wat ook lekker is is gewoon de vulling maken en ze in kleine potjes gieten, heerlijk als mini dessertje.

image

Advertenties

  1. Pingback: Kerstmenu | Bouchie's

  2. Pingback: Mijn voornemen van het afgelopen jaar, anno 2013… | Bouchie's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: