Zalm met venkel uit de oven

Ook dit receptje komt uit Delicious kerstkoken deel 2 van 2013 en staat op pagina 34.

De ingrediënten die hier beschreven staan zijn voor 12 personen, dus pas aan als je voor minder kookt, zoals ik. Ik wou dat toch eens uitproberen en misschien tijdens de kerstvakantie aan mijn ouders voorschotelen.

  • 3 venkelknollen
  • 1 bos bladpeterselie, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 5 tenen look, gepeld en fijngesneden
  • 80g koude boter in blokjes
  • +- 100ml olijfolie
  • 1 zalmzijde met vel van +- 1 1/2kg schubben en graten verwijderd
  • paar takjes verse munt, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 75g geraspte parmezaanse kaas
  • rasp van 2 citroenen + 2 citroenen in partjes voor erbij

Verwarm de oven voor op 220°C.
Breng water met zout aan de kook. Snij de venkelknollen bij, bewaar het groen voor de garnering en snij ze elk in 8 parten.Kook de venkel +- 5min voor in het gezouten water. Giet af en laat 1min uitdampen. Doe de venkel in een braadslee en bestrooi royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper. Strooi de helft van de peterselie en alle look erover, verdeel de boterblokjes in de braadslee en besprenkel met olijfolie. Schep alles door elkaar. Rooster +-20min in de oven of tot alles goudbruin is.

Druk intussen de zalm wat in zodat deze een beetje bol staat en maak met de hele lengte van een mes in de velkant inkepingen van +-1cm diep. Bestrooi beide viskanten met zout en peper en vul de inkepingen met munt en de rest van de peterselie.

Zodra de venkel goudbruin is neem je ze uit de oven, bestrooi met parmezaanse kaas en leg de zalm erop met de velkant naar boven. Doe er citroenrasp over, besprenkel met olijfolie en bak 15min in de oven. Snij het bewaarde venkelgroen fijn en strooi over de vis om te serveren.

Advertenties

Eén reactie

  1. Pingback: Mijn voornemen van het afgelopen jaar, anno 2013… | Bouchie's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: