Cheesecake met salted caramel

Dit receptje komt uit Delicious van oktober 2013 en kan je vinden op pagina 94.

De rest van het tijdschrift spreekt me amper aan, het gaat over de Engelse keuken…

Voor 10-12 personen gebak:

    • 100g ongezouten roomboter
    • 200g havermoutkoekjes
    • 275g pure chocolade, grofgehakt
    • 600g stevige, verse roomkaas naturel
    • 125ml crème fraîche
    • 200g suiker
    • 4 eieren
    • 1 blikje gecondenseerde melk, gekaramelliseerd
    • 2tl fleur de sel

Ook nodig: ingevette springvorm van 24cm diameter, bakpapier, keukenmachine

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg op de bodem van de springvorm een royaal vel bakpapier, zet de rand erop en sluit de vorm. Smelt in een steelpan de bot. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng met de gesmolten boter. Schep de kruimelmassa op de bodem van de springvorm en strijk en druk met de bolle kant van een lepel tot een gladde laag. Zet de vorm in koelkast.
Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan met heet water (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en laat 5 min. Afkoelen.
Klop ondertussen in een keukemachine de roomkaas met de crème fraîche en de suiker romig. Klop één voor één de eieren erdoor.
Spatel de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en schenk het op de koekbodem.
Bak de cheesecake in de voorverwarmde oven in 1 uur gaar, tot de bovenkant stevig voelt. Laat de taart in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. De taart is nu zacht en romig. Nog een uurtje in de koelkast maakt de taart intenser en de bodem knapperiger. Schep de karamel uit het blik in een kom en roer glad. Verwijder de vorm van de cheesecake
. Strijk de karamel met een breed (palet)mes over de cheesecake.
Bestrooi de bovenkant met zeezout en snijd de taart in mooie punten.

Nu de karamel maken! Ik zocht op internet hoe anderen dit deden en het is simpel maar je moet wel enkele regeltjes in acht nemen.
Je moet het blik (gesloten) 4 uur lang koken in een pan met wat. Zorg ervoor dat het blik continu onder water want anders ligt er ontploffingsgevaar op de loer. Laat het blikje eerst helemaal afkoelen voor je het opendoet. Mijn ouders waren er helemaal niet gerust in en verklaarden me voor zot. Toch heb ik het gedaan (eerlijk gezegd was ik er niet zo gerust in) maar het is toch gelukt.
De karamel was iets te licht van kleur dus de volgende keer moet ik het iets warmer en langer laten koken.

En de taart….. Die was snel op!

shot_1381666084092

Advertenties

  1. Pingback: Mijn voornemen van het afgelopen jaar, anno 2013… | Bouchie's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: